Wednesday, August 31, 2011

Raya ke-2

Pagi2 lagi abang aku dah buat 'face time' ngan aku...padahal 1 rumah jer...Dia memang suke kacau aku..lagi2 kalau aku tido....Katanya ayah nak balik kampung Muar arini...

Arini raya ke 2 dan hari ni 'Hari Kemerdekaan'...Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan!Hayati Merdeka dengan rasa Syukur & Tanggungjawab untuk berusaha #Sehabisbaik demi Memakmurkan Malaysia kita.....

Hujan lebat semalaman tak dan nak kuar beraya malam tadi...Aku bersiap2 kemas barang2 untuk pulang ke kampung Ayahanda.....Mandi, tapi tak sempat nak tolong mak masak...ekkekek..mak goreng udang jer..Along aku pule ade Reunion sekolah dia..sebok menggoreng karipap & nuggert..Mula2 along tak nak join balik kampung Muar tu..tapi bila di pujuk2 dia pun setuju..boleh langsung balik rumah mak mentua
Orang keje Nurse ni memang susah nak cuti...

Selepas makan aku pun bersiap2...Ayahanda & bonda pun sibok mengemas..Abang aku arini nak balik rumah mak mentuanya di Batu Pahat...Adik2 aku boleh macam perempuan bersiapkan..kami bawak beh komain banyak..Naseblah naek kereta kan...huhuhuhu..Dalam pukul 3.30 petang kami pun gerak....Abang suruh singgah ke Parit Sulung dulu rumah mak mentuanya...along aku tak folo ke sana dia terus balik rumah mak mentua terus....

Baju pun nak sama dengan warna rumah kan!!agaggagaga...bersama Sharul Imran budak buncit...ekekeke..



Sempat lagi berposing dalam kereta...jalan jem pula tiba dekat Batu Pahat ni..Taun ni aku retired jadi driver...Dah ade driver baru...tahun ni makk duduk belakang tido..ekekekek...Sampai BP dekat nak Maghrib...Kat situ akutengok orang sedang berubat...yang lintak sedut darah tu..ishhhhh..punyalah besaunya lintah tu bila kenyang hisap darah...goli den......Sebelum beredar kami di jamukan dengan makan malam...

                                     Atok, Anak & Cucu..warna same......huhuhuhu...

Dalam pukul 9.00 malam kami pun sampai kat kampung Ayahanda..Felda Sri Jaya..Ade tok uda jer..sampai2 mak suruh makan lagi...haaaizzzz..ni lah raye makan..makan..makan jer kojenya...Lepas makan berbual2 dengan Maksu & anak2nya sampai mata aku pun dan x boleh tahan....Dan tido dulu yek..ujan turun dengan lebatnya....Syokkknyerrrrr...kroh..kroh....krohhhhh...zzzzzz...

Tuesday, August 30, 2011

Posing raya...=)

Lepas makan Senah kata nak datang beraya dengan Maria n bb Shahir....

                                                                             kami..

                                                              Posing2 ngan bb Shahir...

Kemudian aku & adik2 ku ziarah kubur arwah Den Mudo (Wan ku)...

Kesian kuburnya tak buat kepok lagi...Aku sedekahkan Al-Fatihah & taburkan bunga2,,,ramai juga yang datang ke kubur untuk ziarah....

Hari mendung macam nak hujan jer..tetiba datang pula Makcik ku yang kat Kluang (adik Mak) anak beranak...haaiizzz..baru nak rehat jap x sempat...hikhikhik....ramai betul...makanlah ape2 yang ade yep.....

                    Sebelum mereka pulang..seperti biasa acara mengambil gambar ye....huhuhuhu...

aaaarrgghhh...penatnyer...aku pun berehat & mandi...dah malam....hujan pula...sojukkkk...

Marhaban Ya Marhaban...

Selesai Tahlil ringkas & Marhaban..sume di minta menjamu selera dengan makanan yang mereka bawa...Aku ngan adikku projek pasang lagu raya...waahhhhh...meriah dah macam Rumah Terbuka YB..ekekke...


                                                    Ketua & Penolong...wakakaaka..

                                                                    orang2 blok...




                   Ni jer yang orang2 blok yang ade..yang lelain dah balik dulu...huhuhu...

Lepas selesai aku pulak sibok makan2...lapaaa..dari tadi layan tetamu...& bertukar2 dwet raya...huhuhu..

Selamat Hari Raya....=)

Bangun pagi seawal 6.30 pagi...aarrrgghhhhh...ngantuknyer....bangun2 nak kena siapkan anak2 akak..siapkan sarapan.....Dah siap sume aku pula mandi Sunnat Raya.........

Yang laki gi Solat raya...yang perempuan bersiap2...hakhakhak...kul 7.30 pagi alongku & abang ipar sampai..Cepatnyer!!Tahun ni sume beraya rumah Ayahanda...beronok2nyer.....Lepas dah bersiap...aku siapkan meja tetamu pula..kejap2 lagi dah nak mula Marhaban..Pukul 9.00 pagi mereka yang solat pun balik...ishhh...sempat ke nak Seisi Bermaafan ni...ekekkeke...


                                                      Sempat lagi berposing2....huhuhu...

Ok Seisi Bermaafan sudah bermula...sementara tunggu tetamu datang...Kelam kabut jugak jadinya..

                                           Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin dari anakanda...

Cucu2 tersayang Ayahanda bonda...ehhhh..mana Imran nih.....beshnya atok bagi dwet raye banyaklah...

                                                  Bersama Alongku.....same ke???ekkeke..=p



                Selamat Hari Raya dari kami......Siapa paling muda katanya...ngeeeee..=p

Kami bertukar2 dwet raya...yeaayyy..taun ni dapat dwet raye...Maceh abang & adikku Pali....=)

                                                        Sedondon kah....ekekeke..=p

                                                                   kakak2 ku...

 Akhirnya sempat tarik Ayahanda Bonda untuk bergambar....Marhaban dah nak mula kami sibok lagi berposing...ekekkke...


Monday, August 29, 2011

Yeaaayyyy...Esok Raya....

Maka di umumkan tarikh Hari Raya Aidilfitri tahun 2011, jatuh pada hari Selasa 30/8/2011...yeaaaaaayyyyyyyyyyyy..esok hari raya..esok hari raya!!!Aku & adik aku boleh melompat2 gembira..teringat cam zaman kanak2 dulu2...aaarrghhhh..rindunya nak jadi kanak2...hurm..Dam dam dum bunyik mercun....Allahhu Akbar Allahhu Akbar Allahhu Akbar...Takbir mula bergema.......Selepas buka puasa ape lagi adik2 n abang sibok bakar mercun & bunga ape...Berperang2 pula dah....adoiiiiii...

video
          huhuhu.....besh...besh....dah macam sambutan Hari Merdeka...Haaaa...ni makan dia...

Malam ni kena tido awal pasal esok nak bangun pagi2..Sebab Sambutan Marhaban blok buat kat rumah Ayahanda...Sebakknye taun ni aku xde teman lagi......aaaarrgghhhhh......

Persiapan Raya....=)

Ramadan ke 29...bangun awal harini..banyak koje nak buat untuk persiapan esok ni....hahhahhaa....Mak aku tengah rebus ketupat.......Aku tolong2 ape yang perlu....Pastu mak suruh aku susun kuih...hamboys..rase nak makan pula....banyakkkkknyer kuih...

                                                      ini sebahagian daripada kuih2 raya...

Buat kali pertamanya taun ni Mak buat rendang daging....Sebab ayam kampong xde taun ni..alahaiiiii....Ayah pule masak ayam masak merah...Sudah tukar kahhhh.....huhuhu...

                           Orang kacau dodol dia kacau Rendang...hahhahahhaa.....rajinnyer...

                                    Taraaaaa....siap masak dah ketupat & lepat pulut tu..yum..yum...

Jiran2 sume dah anta makanan....mak kata malam baru anta..pasai lodeh x siap lagi...Harini ayah masak sup tulang untuk berbuka...yummmy..

Ramadan Terakhir~

Sayuuuu...hati ini makin sayuuuu....Sekejap jer dah masuk Ramadan ke 29..Esok dah raya....Entah dapat ke tidak bertemu dengan Ramadan tahun depan agaknye......Bersahur bersama Ayahanda Bonda..abangku, kakak ipar,adik2 ku & anak2 buah.......Sayunya rasa hatiku.......setiap taun beraya takde Teman...Entah bilakah........




Mud: Sebakkkkkkkkkkk.........

Sunday, August 28, 2011

Balik kampung...oooo..balik kampung....=p

Harini giliran aku pula & anak buahku "abang" untuk pulang ke kampung...Sebelum pulang aku mau cari kedai cuci kereta....arrgghhhhhh...ni yang aku malas nih..ramainye pula orang nak cuci kereta..berpusing aku nak cari tempat..last2 aku cuci kat taman daya je....

Selepas cuci kami gerak ke Kota Tinggi..aku nak singgah Kota sekejap sebab nak tampal batu2 permata kat baju suteraku..ahahaiii...sambil2 cari tudung...(ingat dah lupe...ngeee) puas aku pusing2 cari parking...Tension betul..orang punyalah ramai...haaaiizzzzz...last2 dapat parking..dan terus buat apa yang nak di buat...

Dah settle sume kami pun gerak balik jer.....huuhhhh...semput...panass..hausss....dugaaan.....

Sampai2 jer rumah Ayahanda Bonda..tetiba wahhhhhhhh....macam nak 'Sambut Menantu' pulak kan..berkhemah2 bagai..ape kesnye nih????

                                wahhhhhhh..kelasss kau Jahhh..Bendera berkibar..kibar gitu.....

Alhamdullilah sampai jugak ke Teratak Ayahanda Bonda..... Mud: Raya...raya..raya...ngeeee..=p

Saturday, August 27, 2011

Shopping Raye....=)

Harini ini dah 27 Ramadan...yeayy...lagi beberapa hari dah nak raye....Aku bangun kira awal juga dalam kul 9.00 pagi...katanya adikki Pali balik arini bersama anak2 abangku...Tak lama kemudian mereka sampaiii....Harini ari mereka nak bersalon & bersoping bagai sebelum balik kampung..Pagi2 lagi aku adikku Syafiq dah tercongok main internet..hamboysss......

Dalam pukul 11.00pagi kami gerak ke salon...Nak potong rambut adik2 ku niha..hamboys potong rambut kat salon eh...Salon Massa... ni memang salon kesukaan dia...sejak dia duduk sini dulu...hhahaha..

                                                            hamboyssss..komain lagi eh.....

                                                              sajer enterprem..ekkeke...
Pas dah siap gunting rambut...Kami ke Tebrau City pula..mau shoping katanya...Aku just teman adik2 bersoping seluar jean raye..Ramainya orang maklumlah ari shoping sedunia....ekkeke...Setelah mereka dapat ape yang mereka nak..kami pun pulang dan singgah ke Pasar Smart untuk mencari daun kelapa untuk buat ketupat..Kemudian kami pulang ke rumah untuk tunggu waktu berbuka....

Selepas Berbuka adik2ku pulang kekampung......Mud..Raya..raya..raya......=)

Friday, August 26, 2011

Pantasnya Masa Berlalu....

Pejam celik,pejam celik dah pun hari ke-26 umat Islam berpuasa...Harini hari last koje pastu dah coti Raya seminggu...Sedey rasanya...masa itu sangat cepat berlalu tinggalkan kita....

Aaarrgghhhh...semputt!!Gembira,sedey suma ade..pasal taun ini aku beraya tanpa pasangan lagi....Sedang orang lain dah beranak pinak..Tapi aku camtu jer dari taun ke taun...haaiizzzz...=(

Tahun ni aku rase tak semangat jer nak raya!Tak macam taun2 sebelum ni...Apakah maknanya itu??entahlah persiapan pun sangat sederhana...pakai jer apa yang ade..aku tak membeli sangat pun..Cantik2 pun nak tunjuk sape??hmmmm.....Arini tak ada yang best sangat ...

Selepas buka tadi aku ajak along pergi Pasar Borong cari tudung...haaiizzz..sesak napasku ramai giler orang2 kat situ....Apa yang aku nak cari pun tak jumpe..Ade jumpe tapi mahal sangat...Last2 balik jer lar...=(

Thursday, August 25, 2011

Lens Pink & handbang Pink...wowww!!!

Woowww...arini aku pakai lens baru..Pink kala kau...Kau ade??ahahahii...1st time pakai kale Pink ni..Tak tau lar nampak peli ke idak...Cubelah tengok santek ke idakk...hikhikhik...

Nampak tak kale Pink mata ku....tapi bila di amati jadi wane pepel pun ade jugak...ishh...kire ok lar tak lar pelik sangat..hikhikhik..=p

                                                          sajer posing jer nih...=p

Yeeayyy..Finally  aku ade handbang raye juga tahun ni..Maceh....Pink lagi..Kelass kau Jah...ekekkke...=p
Tak jangka akan dapat handbag...Syukran Jazilan...=)

Tuesday, August 23, 2011

Facial & Geylang Singapore...

Eloww...arini aku tak koje..Period pain katenye...makanaya tak poce lar kan..huhuhuhu..Arini alongku ajak pergi Facial kat kedai kawan dia kak lynn kat Tiram...Woww...peluang jangan di lepaskan..katanya nak belanja kau...hikhkhik...Dalam kul 10.00 pagi aku gerak ke sana..Agak lama jugak tak manjakan muka aku ni..Muka pun da banyak jerawat..tak tau mau pakai prodak ape lagi....

Dalam kul 11.30 pagi seisi rawatan muka di lakukan...wahhhh...besh2..bertukar2 tangan pula kan...relakskan diri hokey....

Sempat lagi tu amek gambar kan....hmmm..terase bersih suci muka aku kan....Dalam kul 3.00 petang siap facial dan aku balik jer sebab petang nanti nak ke Geylang Singapore pule...

Dalam kul 6.00petang aku sampai ke rumah BFF Yusni..Aku masuk singapo ngan Pam juge..saja nak serbey baju raya..Aku stanby tukar dwet dalam rm100..alahai dapat $40.00 jer......aaarrrgghhh..semputtt!!!

Dalam Pukul 7.00 malam baru sampai Singapo...Destinasi nak pegi Geylang..Jauh jugak perjalanan tu...Yusni buka dalam kereta je..aku pun makan roti jer...Dekat kul 8.00 malam baru sampai geylang...hamboys tak sabar nak jalan ni...Mane satu nak pergi ni...hikhikhik...

First time pergi tempat ni..banyak orang Indonesia yang jual..sume baju lip lap lip lap...hadoiii..dah macam perantin pun ade..harga dalam $50.00 je..macam harga ade lar...tengok aku berangan nak kai baju lip lap tu...ekekee..habis glamer mak di hari raye kan...=p

Santekkan...kire dah berkenan lar..tapi dwet pulak tak cukup..hadoiiii..bagaimana???harga sepasang dalam $60.00..boley tahan lar.....

Sebelum beredar dari kedai itu..aku posing lagi dengan baju2 yang kire aku berkenan...Kesian kan!!!kat situ banyak kedai2 jual baju2 patern yang agak sama..Baju kurung pun ade..baju kaften pun ade..santek2 jugak...Kaki
ku mula dah tak larat nak berjalan...Dahaga panas....tempat itu sangat besar....Last2 aku ngan Yusni tak beli ape2..Pam pulak yang beli baju raya boley tak...hahhahhaa...Dalam pukul 10.00 malam kami gerak balik ke Jay Bee...Letihnya.......

Dalam pukul 11 lebih kami sampai Jay Bee..dan aku terus jumpa Mrb...untuk makan malam...lapar...huhuhu..

Monday, August 22, 2011

My New Colour Hair n New headben...^-^


Ehemmmm...ehemmm...rambut raye gitukan..taun ni aku kala kan sikit..wane yang tak bape terang lar..nice2 gitu...eee...pasan betul....

 Taraaaa...inilah headben yang ku cari selama ini..Finaly jumpe jugak..harga pun bole tahan jugak...sebab buat sendiri kan.....eeeee...cukenye tite....=p

Sunday, August 21, 2011

Iftar @ Restoran Remaja Klasik wif My BFF....

Seperti yang di janjikan..kini tibalah masenya....perkara wajib tiap2 tahun berbuka puasa bersama2 My BFF..Aku gerak dari kampong terus ke rumah kawanku Eica..Letak My Tengku kat apartment Pam pule..then baru gerak pikap BFF Yusni pule...Kalini BFF Kak ila tak dapat join kami...Sebelum kami ke restoran semoat lar cuci2 mata tengok baju2 raya dulu....hikhikhik...

Kemudian baru ke tempat berbuka..naseblah dah bukin..Terletak berdekatan dengan Angsana ..Macam biase perkara wajib kami berposing lar..

Sempatkan...hikhikhik..dah puas bergambar..kami masuk dalam untuk cari tempat kami...Wahhhh...banyaknye makanan..mate melilau2..macam2 pula nak makan.....


Haaaa...hambek kau..punya banyak..tamak betul...banyak lagi yang tak ambik ni..kire berbaloi2 lah buffet ni harga rm29.90...murah dan makanan banyak...Yummy...tak saba pule nak berbuka....

                                        Yum..yummm..jemput makan...Selamat berbuka....

Selepas berbuka kami jalan2 ke Sutera Mall..Pam nak beli mekap Elianto katanya...hahaha..ape lagi aku paw ler Pam..ekekke...jangan jelesh...=p

Dah puas2 jalan2 kami pun pulang...

Tuesday, August 16, 2011

"My Tengku" nak cermin baru..

Alahaii..My Tengku mau cermin raya...naseb baek tambah rm50 jer kan..haiizzz..macam2 pule nak raya ni..Sebenarnye lame dah terkena batu..Fobia aku kalau bawak kereta berada kat belakang lori..nak buat caner....Nak tak nak kenalah ganti baru..kalau tak sayang dah bayar insuran cermin tak buat...

hmm...dalam 2jam siap lar pemasangan cermin ni...naseb baik cermin uv xdelah sakit mata sangat..Balik keje jer aku terus tinted macam yang asal...Macam2 ragamnya...

Sunday, August 7, 2011

Gotong royong mengecat ~Teratak Ayahanda Bonda..

Harini genap seminggu umat Islam berpuasa...Dan baru ni aku,along & family nak berbuka umah #Super Mak aku nih..hahaha..Macam biasa aku bangun dalam pukul 9.00 pagi..cuaca redup2 kerinduan jep kan...Harini operasi gotong royong mengecat umah....

Hamboys...semangatnye...dengan tak mandi lagi tu....atoiiiiaiiii...layanzzz jer..

Semangatnye nak raye...ujan2 pun ngecat jugak anak beranak nih..=p

Rumah taun ni..same jer kalenya ngan taun2 sebelum...Pink hokey!!senang tak banyak koje sangat!!Last2 abang ipar yang cat sume...hikhikhik...kami dah ponat...rileks dulu..=p
Untuk juadah berbuka along aku nak masak tulang daging Black Paper katanya...wahhh..shedapppp!!macam2 pulak dia nak masak..aku hanya makan aje hokey....

Hambekk kau..banyaknye makanan..Syukurrrrr..Alhamdullilah..Dah tak sabar nak berbuka ni...hikhikhk..

Hokey inilah dia Black Paper tulang lembu ya....yummy!!!~Selamat berbuka.......=)

Selepas berbuka kami pun pulang ke Jay Bee....ngantuk & zzzz..zzz...

Monday, August 1, 2011

Kuala Lumpur-Sri Menanti-Senaling & Jay Bee...=)

Sekejap jer masa tu berlalu...arini dah nak balik Jay Bee...Balik naik kete baru adik..hakhakhak..Arini ari Pertama Berpuasa di bulan Ramadhan...Pukul 8.00 pagi kami pun gerak pulang....

Mak kata nak singgah kampung dia kat Sri Menanti..N9.nak ziarah kubur arwah bapanya..iaitu arwah datuk ku..aku memang tak pernah pergi kubur arwah..kira 1st time lah ni...Al-Fatihah...

Mak bace yassin..aku sedekahkan Al-Fatihah ajer...pas2 mak pun sedekah Al-Fatihah kat kubur arwah adik dia....

Selepas ke kubur kami gerank ke rumah peninggalan arwah wan ku..dekat2 jugak ngan kubur....lame dah tak datang sini...teringat mase zaman kanak2..meriah tempat ini.......

Dulunya di sinilah tempat kami berkumpul sanak saudara...meriah..masak lomang..kacaw dodol..main mercun..ramai yang bertandang..kini terbiar dan sunyi sepi..sedeynya......

Ayah ngah jolok buah pelam..kat sini banyak buah2han..ade manggis..rambai...tapi sekarang hanya tinggal buah pelam yer yang berbuah lagi....

Jiran depan pun hanya tinggal anak2 jer...dulunya rumah itu tempat persinggahan gosip2 dan pelbgai ragamnya..kini sunyi....aaarrghhh..terkenang zaman kanak2 riang.....

   Mak dan Ayah sedang sibok mengutip buah pelam..hahhahha..

Kami pulang dengan menaiki kereta ini...huhuhu..=p


Adikku dan kereta barunya..wahhhh..komain ko eh..jangan tak bayar sudah...=p


Lepas da selesai kutip buah pelam kami pun bergerak ke rumah Pak Ngah pula di Senaling..Sampai2 jer Hamboys..bau duryan menusuk2 ke hidungku..tapi arini poce lah...mak ngah pun buat kuih muih untuk jual kat bazar Ramadhan...Pak Ngah ade 40 batang pokok duryan hokey...Sebelum balik Pak Ngah bagi kami duryan dan kuih2 sikit...Dan kami pun pulang terus ke Jay Bee...

Dalam pukul 4.00 petang kami pun sampai ke Setia Indah..rumah kakak aku...Kami berbuka di sana..Akak masak soto...waahhh..sedapnya..~Selamat Berbuka....